Ik zoek hulp bij het aanvragen van de waarderegeling
Waardedalingsregeling mijnbouwschade woningen
Op basis van de waardedalingsregeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) kan een eigenaar een vergoeding krijgen voor de lagere waarde van zijn woning. Deze lagere waarde is het gevolg van het feit, dat de woning gelegen is in een gebied waar aardbevingen voorkomen.
Het IMG heeft een methode gekozen die het mogelijk maakt om de schade van eigenaren van zowel verkochte als onverkochte woningen te vergoeden. Het gaat om ongeveer 95.000 woningen. Vanwege de omvang is de regeling gefaseerd ingevoerd, waarbij begonnen werd op 1 september 2020. Eigenaren van woningen in Loppersum en Appingedam waren hierbij als eerste aan de beurt.
Op 1 november 2020 volgden de woningen in de gemeente Groningen en Het Hogeland, om hier vervolgens op 1 januari 2021 de eigenaren van woningen in (delen van) de gemeenten Delfzijl, Westerkwartier, Aa en Hunze, Oldambt en Midden-Groningen aan toe te voegen.
Definitie van een waardedaling van woningen
- Iedereen die tussen 16 augustus 2012 en 1 januari 2019 (mede-)eigenaar was van een of meerdere woningen in het gebied waar waardedaling is vastgesteld. Het maakt niet uit of u het huis nog in bezit heeft of het huis na 1 januari 2019 heeft verkocht.
- Ook als u een huis in het waardedalingsgebied verkocht tussen 16 augustus 2012 en 1 januari 2019, komt u mogelijk in aanmerking. Het IMG rekent dan voor u uit of er in de periode, waarin het huis in uw bezit was, daadwerkelijk waardedaling heeft plaatsgevonden (en om hoeveel het dan gaat).
- Ook als u tussen 16 augustus 2012 en 1 januari 2019 een woning in eigendom kreeg, kan er waardedaling hebben plaatsgevonden. Het IMG rekent dan voor u uit óf er waardedaling is geweest sinds het moment dat u het huis in bezit kreeg en hoeveel dat dan is.
Ik heb hulp nodig bij het ontvangen van de juiste waardecompensatie!
De criteria en voorwaarden die nodig zijn voor de berekening
Bij de aanvraag van een vergoeding voor de waardedaling heeft het IMG een aantal belangrijke feiten en cijfers verzameld. Met deze feiten en cijfers is het mogelijk om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor een waardecompensatie en hoe hoog deze in dat geval is. De volgende criteria en voorwaarden zijn hierbij van belang:
- Eigenaarschap; is iemand zelfstandig eigenaar (ook wel rechthebbende) van de woning of is hij/zij dat samen met bijvoorbeeld een partner? Het kan wellicht ook om erfgenamen gaan.
- Periode; is iemand van 16 augustus 2012 (de dag van de beving van Huizinge) tot 1 januari 2019 rechthebbende geweest of slechts een deel van die periode? Bijvoorbeeld omdat hij/zij de woning heeft gekocht of verkocht.
- Grondslag; als iemand nog steeds eigenaar is van de woning, dan gebruikt het IMG voor de berekening de WOZ-waarde met als waardepeildatum 1 januari 2019. Dit betreft de WOZ-waarde op uw beschikking van 2020. Veel mensen gaan ervan uit dat de WOZ-waarde van 2019 wordt gebruikt, maar dit is onjuist. De WOZ- waarde van 2020 heeft als waardepeildatum 1 januari 2019. Als iemand tussentijds de woning heeft verkocht, dan gebruikt het IMG de verkoopprijs.
- Locatie; op basis van het adres kan het IMG de postcode vaststellen en daarmee ook het percentage waardedaling wat op die postcode van toepassing is ten gevolge van de aardbevingen.
- Zekerheidstoeslag; de waardedaling wordt bepaald met een algemene methode. Om deze reden wordt een zekerheidstoeslag toegepast. Hiermee probeert het IMG mensen te verzekeren dat ook een individueel, bijzonder geval de volledige waardedaling vergoed krijgt.
- Wettelijke rente; over de schadevergoeding wordt een percentage wettelijke rente berekend dat opgeteld wordt bij het waardeverschil.
Rekenvoorbeeld van bepaling waardecompensatie
- Een woning met een WOZ-waarde van 200.000,-
- In eigendom van ten minste 16 augustus 2012 tot 1 januari 2019.
- Percentage waardedaling in het postcodegebied bedraagt 7,34%
Zonder bevingen was de WOZ-waarde 215.843,- euro (200.000,-/(100%-7,34%)) geweest.
- Uitkering 15.843,- (= 7,72%) plus wettelijke rente vanaf 01-01-2019.
In welke plaatsen en postcodegebieden is er waardedaling en hoeveel?
In onderstaande tabel staan de (voormalige) gemeenten waar sprake is van waardedaling of verminderende waardeontwikkeling. Woningen binnen deze gemeenten kunnen hiermee voor de vergoeding in aanmerking komen. In een gemeente komen niet automatisch alle postcodes in aanmerking. Kijk voor een exact overzicht per postcodegebied op de website van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).
In deze tabel is uitgegaan van de uitkomsten van het onderzoek (muntschatting) plus de zekerheidstoeslag.